Onko coworkingistä tulossa se tavallinen tapa tehdä työtä?

Muutimme vuoden vaihteessa Logomosta Turun Teknologiakiinteistöjen Werstaaseen Kupittaalle. Yksi vaihe on ohi, yrityksemme sai alkunsa Logomon inspiroivien tilojen suojissa. Nyt olemme kovin innostuneita Werstaasta. Suomen moderneimmat co-workingtilat avattiin vasta marraskuun lopussa ja alueesta ollaan kehittämässä Suomen parasta ympäristöä yrityksille. Huikeat visiot ja tekemisen meininkiä riittää!

Meidän kerroksemme on post-apokalyptinen, mikä tietysti sopii meille ennakointivalmennusta ja konsultointia tekeville. Teini-ikäinen lapseni tosin totesi fiiliksen olevan liian iloinen post-apokalyptiseksi, vaikka seinien fototapeteissa on autioita taloja ja hämäriä tehdashalleja ja kahvipöytinä ruosteisia tynnyreitä. Alakerran maailma on paratiisi, puutarhafiiliksineen ja pihapöytineen täysi kontrasti yläkerralle. Vielä rakenteilla on jäämaailma. Jokaisella on assosiaationsa, mutta ilman fiilista tilat eivät ketään jätä.

Post-apokalyptinen kahvila

Olen aina ollut arkkitehtuurista ja sisustuksesta kiinnostunut. Tilalla on merkitystä fiilikseen ja sama pätee työtilojen suhteen. Ankea tila ei inspiroi vaan kahlitsee. Värit ja muodot piristävät ja saavat innostusta aikaan. Asiakkaat voi kutsua peremmälle, eikä jättää asiakastiskin suojamuurin taakse.

Kun puhutaan tulevaisuuden työstä ja johtamisesta, tiloilla tulee olemaan entistä suurempi merkitys. Ennen ja usein nytkin, ihmiset ovat joutuneet sopeutumaan tiloihin ja kalusteisiin, meitä lokeroidaan eri huoneisiin vaikka korostetaan tiimityötä ja yhdessä tekemistä. Kaikilla pitää olla oma pöytä ja toimistotuoli, vaikka istuminen vie terveyden. Toki nykyisin nostettava pöytä on hitti, tavallisia ei osta enää kukaan.

Portaikko yhdistää Werstaan eri kerrokset

Uskon, että tulevaisuudessa yhä enemmän työn tekemisen tapa muovaa tilojen käyttöä. Samoin esimerkiksi estetiikka, aistien stimulointi ja muunneltavuus ovat tärkeitä tekijöitä. Tiloilla myös houkutellaan tekijöitä. Tällaisista tiloista on jo hyviä esimerkkejä.

Näitä ajatuksia voisi kehittää eteenpäin: pitääkö yrityksellä olla ylipäätään omat tilat, pitäisikö sijaita asiakkaan tiloissa, jotta vuorovaikutus olisi jatkuvaa. Tai pyörittää vaikka kahvilaa, jonne asiakkaat voisivat piipahtaa palaveeraamaan. Freelancereiden ja yrittäjien määrä on kasvussa ja osaamisen myynti monelle työnantajalle on tulevaisuutta. Miksei samalla ajatella tekemisen tapaakin uusiksi. Voisiko asuintalojen yhteydessä olla työtiloja, joissa ihmiset työskentelevät yhdessä. Vai voisiko asiakas tulla kotikeittiön pöydän ääreen palaveriin? Miksi asuin- ja toimistotalot pitää eritellä, jos työ ja vapaa-aikakaan ei erotu?

Vaihtelu on myös virkistävää, tänään kotona, huomenna co-working-tilassa ja ensi viikolla kenties toisessa, miksi pitäisi kiinnittyä johonkin pysyvästi. Onneksi tilojen tarjoajat alkavat tarjota myös joustavuutta.

Palavereja näköalakokoushuoneissa